Bine ați venit în județele Harghita și Covasna
Târguri şi crucii încrustate în piatră - turism cultural şi religios
În urma invaziilor hoardelor tătaro-turce din secolul al XVII-lea, multe dintre bisericile şi mănăstirile franciscane arse sau devastate, au fost reconstruite în stil baroc, acest stil redevenind dominant în interiorul şi exteriorul edificiilor romano-catolice, în timp ce, specific bisericilor reformate şi unitariene, este îmbinarea caracteristicilor stilului clasic şi gotic. Scaunele Gheorgheni, Ciuc şi o parte din Trei Scaune rămân adepte ale catolicismului, în schimb în Scaunele Odorhei, Ținutul Pădurii, o parte din Trei Scaune se practică protestantismul calvinist (reformat), completat prin curentul unitarian, dezvoltat mai degrabă în Ardeal. În nord (în zona Topliţei) şi la sud (Întorsura Buzăului), fiind o zonă preponderent locuită de români, religia ortodoxă a fost cea predominantă. Diversitatea religiilor din zonă este recunoscută în întreaga Europă, pe o suprafaţă de câteva sute de metri pătraţi putând fi întâlnite patru religii creştine care demonstrează buna convieţuire care dăinuie aici de sute de ani. Însă totodată este cunoscut faptul că oamenii îşi trăiesc foarte intens relaţia pe care o au cu Dumnezeu. Religiozitatea se oglindeşte prin numeroasele locaşuri de cult şi totodată prin starea bună a acestora şi multitudinea de evenimente religioase organizate. Religia este parte a culturii, desigur sunt organizate și numeroasele evenimente de altă natura, mai ales pe perioada verii.
În zona de nord a judeţului putem să vizităm Mănăstirea Sfântul Ilie de la Topliţa, a cărei biserică din lemn este construită la Stânceni în anii 1845-1847. La Bilbor, vom găsi de asemenea o biserică ortodoxă de lemn construită în secolul al XVII-lea şi care poartă hramul Sfântului Nicolae. Preţioasele icoane, acoperişul din şindrilă, ori crucile din piatră care înconjoară biserica şi bârnele de lemn asamblate cu măiestrie și care formează poarta cimitirului, demonstrează dăruirea şi unicitatea muncii oamenilor locului.
În Depresiunea Gheorgheni, religia predominantă este cea catolică: mănăstirea franciscană de la Lăzarea s-a construit între anii 1669-1752 şi prezintă elemente ale stilului baroc. Aici este înmormântat Kájoni János, călugăr franciscan care a trăit în secolul XVII, constructor de orgi, compozitor şi traducător de cântece, creatorul Codexului Kájoni. La Lăzarea funcţionează şi două tabere de creaţie, una de artă plastică şi una de artă populară, ambele înfiinţate în anul 1970. Bijuteria incontestabila a Lăzarei este cu certitudine castelul construit în secolul al XV-lea şi care a aparţinut familiei Lázár. Castelul cu patru bastioane, este unul dintre cele mai frumoase castele renascentiste din Transilvania. Pentru a spori interesul de a vizita acest castel, menţionăm faptul că marele principe al Transilvaniei, Bethlen Gábor şi-a petrecut mare parte a copilăriei în acest castel, între anii 1590 și 1594. O comunitate foarte vibrantă de armeni, s-a stabilit în trecut la Gheorgheni: biserica lor reprezintă şi astăzi o atracţie a oraşului. Construită în stil baroc, între anii 1730-1734, într-unul din bastioanele porţii a fost găsita statuia Fecioarei Maria în stil gotic, provenind din epoca medievală. Gheorgheniul este un mic oraş cultural, iar aici amintim doar cele mai importante evenimente, cum ar fi zilele oraşului organizate de Sfântul Nicolae, în luna decembrie, Zilele ecvestre, sărbătoarea de la Lacu-Roşu, Sărbătoarea Sfântului Cristof. Toate aceste evenimente demonstrează diversitatea regiunii şi a obiceiurilor, care poate fi observată şi de cei care vizitează oraşul. Una dintre cele mai vechi biserici din depresiune este cea de la Joseni, construită în stil gotic şi datând din secolul al XV-lea, iar în turnul de la poartă şi arcade, prezintă elemente romane, datând din secolul al XVII-lea.
Ciucul este una dintre cele mai bogate şi mai active zone culturale din Transilvania. În Ciucul de Sus, nu trebuie să omitem cele două-trei biserici cu caracteristici mai speciale: cea de la Cârţa, construită în stil gotic, în secolul al XV-lea şi care are hramul Fecioarei Maria, biserica catolică cu turnul pictat de la Racu, care este un monument unic din epoca arpadiană. Iar la Siculeni vom găsi obeliscul care aminteşte de răscoala secuilor din 1764. Oraşul reşedinţă al judeţului Harghita este Miercurea-Ciuc, iar aici vă propunem să: 1. Vizitaţi Cetatea Miko, unde funcţionează Muzeul secuiesc al Ciucului. Cetatea a fost construită între ani 1623-1631 în stil neo-renascentist, iar de atunci i s-au făcut unele modificări, astăzi se prezintă într-o stare excepţională, fiind renovată. 2. Mergeţi la Şumuleu-Ciuc şi vizitaţi biserica şi mănăstirea franciscană, construită în stil gotic. Aici este cel mai vestit loc de pelerinaj din Ardeal, organizat încă din secolul al XV-lea, cu ocazia Rusaliilor. Şumuleu-Ciuc a fost centrul spiritual al Ciucului timp de secole, astăzi este mai degrabă un centru religios. Aici funcţionează un ordin franciscan, există o mănăstire a Ordinului clariselor, instituţii care au legătură cu sacralitatea şi biserica. 3. În prima duminică a lunii iulie are loc Sărbătoarea celor o mie de fete secuience, care este un eveniment de dans şi cultură populară tradițională şi care se organizează încă din anul 1931. Aceasta este an de an mai bogată în evenimente şi dovedeşte faptul că la secui cultura nu se poate întâlni numai în muzee. Desigur există încă multe alte lucruri pe care merită să le vedem, în afară de cele pe care le-am enumerat mai sus: Festivalul cartofului, care este unul foarte popular, Biserica Millennium, Festivalul Mini Jazz Internaţional, iar enumerarea ar putea continua.
Mergând spre sud, ajungem în Ciucul de Jos, iar aici, în aproape fiecare sat găsim câte o biserică veche. Se deosebesc dintre acestea bisericile din Sâncrăieni, Cozmeni sau Armăşeni. Merită vizitat Muzeul apei minerale de la Tuşnad, dacă tot ne aflăm pe tărâmul acestor ape!
În judeţul Covasna cel mai mare oraş este Sfântu-Gheorghe, fiind totodată şi cel mai activ centru din viaţa culturală a judeţului. Muzeul Naţional Secuiesc de aici s-a construit între anii 1911-1912, după planurile lui Kós Károly. Nucleul muzeului fost colecţia Cserey de la conacul din Imeni. Aici se găsește una dintre cele mai complete colecții de mamifere din Pliocen și Cuaternar, și o colecție de fluturi a lui Diószeghy László cu peste 23 000 de exemplare, respectiv o colecție botanică însemnată. Colecția arheologică cuprinde aproximativ 50.000 de exemplare. Secțiunea etnografică cuprinde o colecție de broderii din secolele XVII-XVII, unică în Ardeal și care numără aproximativ 15.000 de exemplare, o colecție de plăci de teracotă și plăci ceramice, mobilă veche sculptată și pictată, respectiv o colecție extraordinară de jucării tradiționale populare. Biblioteca numără 110.000 exemplare de carte. Cea mai valoroasă lucrare este fără îndoială Codexul Apor, care printre altele este prima traducere în limba maghiară a bibliei (secolul al XV-lea) și cuprinde de asemenea și traduceri ale psalmilor. La Sfântu-Gheorghe mai sunt numeroase locuri care merită a fi vizitate: statuile cu lei de pe clădirea bibliotecii județene, sau biserica fortificată din secolul al XIV-lea. Unul dintre evenimentele cele mai de seamă, organizate în ultimii 21 de ani, este cel dedicat Zilelor orașului Sfântu-Gheorghe. Evenimentul organizat în cea de a doua parte a lunii aprilie, cuprinde în primul rând manifestări culturale și gastronomice, dar și spectacole de teatru, concerte, expoziții, târg tradițional, expoziții.
În apropiere de Sfântu-Gheorghe, la Arcuș putem admira biserica fortificată (a cărei ziduri sunt încă cele originale, iar biserica datează din secolul al XIX-lea). Tot aici putem vizita și frumosul Castel Szentkereszty, construit în stilul neo-baroc și parcul dendrologic de aici. Tot în apropierea orașului, în partea de sud a acestuia, găsim Biserica reformată fortificată de la Ilieni, care a fost cea mai mare cetate din Trei Scaune. Biserica se pare că a fost construită în secolul al XV-lea în stil gotic, are formă de pentagon, bastioanele și tunelurile fiind înconjurate de două rânduri de ziduri de apărare. Aici găsim și frumoase exemple picturii renascentiste.
În împrejurimile Târgului Secuiesc, în aproape toate satele, găsim conace și castele mai mici care datează din secolele XVII-XVIII, iar în zilele noastre au început să își recapete frumusețea de odinioară: Conacul Apor de la Turia, Castelul Béldy-Mikes de la Ozun, iar la Cernat, Sânzieni, Catalina și Ghelința putem admira alte frumoase conace. La Ghelința să vizităm neapărat biserica monument din secolul al XII-lea, care este inclusă în patrimoniul UNESCO. Pe pereții acesteia se păstrează o pictură murală deosebită, care prezintă legenda regelui Ladislau. La Cernat, să vizităm Muzeul Haszmann Pál, unde vom putea descoperi colecții etnografice și istorice însemnate. Târgu-Secuiesc este unul dintre cele mai vechi orașe din Secuime, fiind totodată și un orășel foarte interesant și palpitant. Unul dintre specificurile acestuia este reprezentat de Muzeul Incze László Céhtörténeti. Una dintre colecțiile cele mai renumite ale acestuia, este probabil colecția de costume populare în miniatură. O dată la doi-trei ani se organizează la Dealul Pivnițele mari, Moacșa, Întâlnirea mondială a maghiarilor din Trei Scaune. În fiecare an, în luna iunie se organizează tot aici Galopiada secuiască, care este un eveniment ecvestru foarte renumit.
Covasna, estecentrulistoric al ScaunuluiOrbai, fiind totodată și un important centru balneoclimateric. Orașul prezintă de asemenea numeroase atracții turistice. Unul dintre acestea este Planul Înclinat. Începând din anul 1889, timp de aproape o sută de ani aici s-au transportat bușteni, pe o distanță de 1,2 kilometri, la o diferență de nivel de 327 de metri. O altă atracție este Cetatea Zânelor, o cetatea dacică, care conform legendei a fost al zânei Ilona, și datează din secolul I după Hristos. Este important să menționăm faptul că în anul 1969, la Csomakőrös, s-a înființat o cameră memorială în amintirea lui Kőrösi Csoma Sándor . În localitatea Zăbala se află Castelul Mikes, fosta reședință a familiei Mikes. Castelul Mikes este amplasat într-un frumos parc dendrologic, azi funcționând aici un hotel de primă clasă.
Ținutul Pădurii se află în partea de vest a județului Covasna și se întinde în depresiunea dintre Munții Baraolt și Munții Perșani. Astfel spre exemplu vom găsi biserica fortificată de la Belin, zidurile acesteia depășind 8-10 metri și care a fost construită în secolele XVI-XVII. Din păcate vechea biserică construită în stil gotic a fost refăcută în secolul al XIX-lea. Și biserica reformată fortificată de la Aita Mare merită vizitată, având bastioane italiene și fiind construită în stil gotic. Pe pereții bisericii de la Biborțeni se pot vedea fresce care ilustrează legendele Sfântului Ladislau. La Bățanii Mari, găsim casa memorialăa povestitorului Benedek Elek.
La Micloșoara putem vizita Castelul Kálnoky și putem să ne și cazăm aici. În castele de la Tălișoara și Vârghiș este posibilă pe viitor și cazarea în condiții specifice vremurilor trecute.
Odorheiu-Secuiesc este adesea numit „orașul mamă secuiesc” sau „orașul-școală”. Nu este întâmplătoare această denumire, deoarece orașul are școli vestite, magazine și cafenele care întregesc viața culturală a orașului, transformându-l într-un oraș important al regiunii. Piața centrală aglomerată se compune dintr-o biserică și o mănăstire franciscană, o biserică reformată. În centrul orașului se află Cetatea Székely Támadt. Documentați-vă în legătura cu originea denumirii acestei cetăți! Colegiul reformat Benedek Elek a fost construit în anul 1912, iar aici a funcționat timp de zeci de ani un institut pedagogic. Liceul Tamási Áron s-a construit între anii 1909-1910, având un stil care definește silueta orașului. Evenimentul Míves Emberek Sokadalma este unul dintre evenimentele cele mai vechi care se organizează în oraș, iar pe lângă târgul care are loc cu această ocazie, au loc expoziții, prezentări de modă, programe pentru copii, concursuri vocale. Cea mai veche clădire a orașului este cel mai probabil Biserica Jézus-szíve, are o forma de trifoi cu patru foi și datează din secolul al XII-lea. Băile Szejke sunt parte componentă a orașului, iar aici are loc anual în luna iunie Festivalul Internațional de muzica tradițională și dans popular, evenimentul fiind integrat în manifestările organizate cu ocazia zilelor orașului. Este important să vizităm în împrejurimi casa memorială a scriitorului Tamási Áron de la Lupeni. Un alt edificiu care a intrat în patrimoniul UNESCO, este biserica fortificată de la Dârjiu, care s-a construit în secolele XII-XV. Se merită a întreba ghidul despre modalitatea în care folosesc localnicii unele părți ale bisericii! Și cea mai veche scriere runică, datând din anul 1431, o găsim tot aici. La Cristuru-Secuiesc, pe malul Târnavei, să vizităm Muzeul Molnár István și expoziția etnografică în aer liber de aici, care însumează în jur de 40.000 de exponate. Chiar dacă Cristuru-Secuiesc este un oraș unde predomină religia unitariană, biserica catolică de aici este mult mai veche, unele părți ale acesteia datând din secolele XII-XIII. La Cristuru-Secuiesc și-a petrecut ultimele zile din viața Petőfi Sándor, aici a scris și ultimele sale poezii.
Date generale
Solicitant: Consiliul Județean Harghita
Partener: Consiliul Județean Covasna
Perioada de implementare: 24 de luni
Valoarea totală a proiectului: 991. 519,75 lei
Valoarea totală eligibilă a proiectului: 544.021,08 lei
Contribuția proprie a Consiliului Județean Harghita: 10.880,42 lei (2%);
Contribuția proprie a Consiliului Județean Covasna: 5.440,21 lei
Programul de finanțare
Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului, DMI 5.3 – Promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare, în scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică, Operațiunea - Dezvoltarea și consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice și a activităților specific
Obiectivele proiectului
Îmbunătățirea imaginii turistice a județelor Harghita și Covasna prin dezvoltarea unei imagini turistice distinctive și unice a regiunii;
Instituirea unui sistem integrat și informatizat al ofertei turistice din județele Harghita și Covasna;
Valorificarea și promovarea atracțiilor turistice din diferitele zone ale județelor Harghita și Covasna bazate pe resursele naturale și caracterele culturale comune;
Contribuirea la lărgirea ofertelor turistice și la creşterea calităţii nivelului ofertelor turistice din județele Harghita și Covasna prin creșterea sinergiilor și a colaborării între prestatorii turistici.